Združenje malih trgovcev Slovenije

Novice


Arhiv: Delegacija v Srbijo, Vojvodina 23.-26.11.2022

V sodelovanju z SPIRIT Slovenija, Podjetniško – trgovsko zbornico (GZS – PTZ) in oddelkom za mednarodno zavarovanje CEMP organiziramo poslovno delegacijo v Srbijo; v avtonomno pokrajino Vojvodino.

Arhiv: Nedeljsko delo - odziv ZMTS na predlog sprememb Zakona o trgovini

12. maja 2020 je skupina poslank in poslancev, na pobudo Levice, vložila Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini. Združenje malih trgovcev Slovenije (ZMTS), ki deluje v okviru GZS Podjetniško trgovske zbornice, je poslalo v Državni zbor Mnenje in Poziv k temu predlogu. Združenje nasprotuje sprejetju predloga, saj je v okviru Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine SLOVENIJE, vse jasno definirano in usklajeno s socialnimi partnerji. Veljavnost le-te je 31.12.2022 in v trenutni situaciji COVID 19 ni primeren čas za odpiranje novih pogajanj, še manj za dodatno ukinjanje delovnih mest.

Arhiv: Poziv malih trgovcev Vladi RS za dopolnitev Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS

Mali trgovci pozivajo Vlado RS, da nemudoma sprejme spremembo/dopolnitev Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, na način, da bodo trgovci lahko sami določali poslovni čas trgovin in ga prilagajali okoliščinam v posameznem podjetju ter okolju v katerem poslujejo.

Arhiv: Najpogostejša vprašanja glede sprejetega Odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev

Vlada Republike Slovenije je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 izdala odlok, s katerim začasno prepoveduje ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Prepoved odloka bo veljala do njegovega preklica, za njegovo lažje razumevanje pa so pripravili nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov.

Arhiv: Prodaja na sejmih in tržnicah v Avstriji - Kaj vse potrebuje slovensko ali avstrijsko podjetje, če želi prodajati v Avstriji?

Kje: Posojilnica Bank, Paulitschgasse 5 - 7, 9020 Klagenfurt/Celovec Kdaj: torek, dne 12.11.2019 ob 17:00 Jezik: slovenski Prijave: Prosimo, da potrdite udeležbo po elektronski pošti na office@sgz.at najkasneje do petka, 08.11.2019. Webinar: Strokovnega predavanja se boste lahko udeležili tudi preko spleta. Točen naslov za LOG-IN vam sporočijo preko e-maila.

Arhiv: Konec 12 letnega predsedniškega mandata Jožeta Venclja

20. junija 2019 so se člani Združenja malih trgovcev Slovenije (ZMTS) poslovili od g. Jožeta Venclja, dolgoletnega predsednika ZMTS. Obiskali so ga na njegovem domu, si skupaj ogledali tovarno TEM ČATEŽ, ter se s piknikom poslovili od funkcije. Jože pa sicer ostaja član skupščine GZS in še vedno v stiku s posameznimi člani, s katerimi je v vseh teh letih stkal zelo dobre, seveda tudi poslovne odnose. Novi predsednik g. Bruno Komac, pa je že 9. maja 2019 prevzel novo vlogo predsednika tega združenja.

Arhiv: Javna razprava na Novelo Pravil OZZ - obvezno zdravstveno zavarovanje

14. junija bo Združenje proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED vabljeno na javno razpravo na temo novih Pravil OZZ. Javna razprava je objavljena na e demokraciji.

Arhiv: Izvoljeno novo vodstvo Združenja malih trgovcev Slovenije (ZMTS)

9. maja 2019 je svoj 11 letni mandat predsedovanja združenju ZMTS zaključil g. Jože Vencelj (podjetje IST d.o.o.). Ob tej priliki se je strokovna služba GZS PTZ z direktorico in ostalimi člani ZMTS g. Venclju zahvalila. Prav tako je mandat zaključil dolgoletni podpredsednik g. Ivo Bobek (podjetje ABK d.o.o.), ki se mu prav tako iskreno zahvaljujemo. Ob tem pa je seveda nastopil mandat novi predsednik ZMTS in njegova namestnica, to pa sta g. Bruno Komac (podjetje KRAJCARCA d.o.o.) in ga. Darija Vlah (podjetje KZ METLIKA z.o.o.).

Arhiv: Ali je kriza že tu? - Izjava za javnost ZMTS

Na svoji redni oktobrski seji se je sestal Izvršilni odbor ZMTS – Združenje malih trgovcev Slovenije in obravnaval posledice nove kolektivne pogodbe trgovine in Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu.

Arhiv: Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije (KPDTS) objavljena

27. julija 2018 je v Ur. L. RS št. 52 objavljena nova Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije (KPDTS v nadaljevanju). Podpisniki KPDTS: - Sindikat delavcev trgovine Slovenije in Svet gorenjskih sindikatov, kot predstavnika delavcev, ter - Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije – Sekcija za trgovino in Gospodarska zbornica Slovenije – PTZ, kot predstavniki delodajalcev, so sklenili novo Kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine Slovenije, ki bo začela veljati 15. avgusta 2018, razen določb, ki se nanašajo na število nedelj v letu in minimalno nominalno višino dodatka za nedeljsko delo, ki se začnejo uporabljati 1. septembra 2018. Kolektivna pogodba za trgovino bo veljala do 31. decembra 2022. Zaradi narave dela, zakonskih omejitev ter določil javnega interesa, so bolj natančno zapisane alineje, ki opredeljujejo primere, v katerih delavci lahko delajo na nedelje in praznike. Po novem omejitve ne bodo veljale za delavce, ki opravljajo naloge, povezane s podporo potrošniku pri izvajanju spletne prodaje, polnjenja prodajnih avtomatov, opravljajo prodajo na stojnicah in tržnicah, opravljajo delo v prodajalnah, ki zagotavljajo oskrbo gostov znotraj kampov ali izvajajo nastope, predstavitve ali prodajo pri poslovnih partnerjih, na sejmih ali prireditvah doma ali v tujini. Ohranjajo pa se tudi vse izjeme, kot so določene v sedaj veljavni KPDTS (npr. bencinski servisi, maloobmejne prodajalne, družinska podjetja…). - Najnižje osnovne plače S 1. 1. 2019 se bodo najnižje osnovne plače od I. – V. tarifnega razreda povišale za 5 % ter od 1. 7. 2019 še za 2 % na sedanjo osnovo. Za VI. in VII. tarifni razred se bodo najnižje osnovne plače s 1. 1. 2019 povišale za 10 %. KPDTS na novo ureja tudi letno usklajevanje najnižjih osnovnih plač.