Združenje malih trgovcev Slovenije

Novice


Arhiv: PO UVEDBI DAVČNIH BLAGAJN - VPRAŠANJA ČLANOV ZDRUŽENJA MALIH TRGOVCEV SLOVENIJE

Člani Združenja malih trgovcev Slovenije (v nadaljevanju ZMTS) so se v sredo 2. marca sestali s predstavniki FURS-a (gospa Ahčin in gospod Jenko) in INŠPEKTORATA ZA DELO  (gospa Trček). Predsednik ZMTS, gospod Jože Vencelj, je zastavil nekaj perečih vprašanj s trga:

  •          Koliko davčnih zavezancev je vključenih danes v sistem…podatki v člankih govorijo nekako o 41.000 od nekje 70.000 predvidenih zavezancev?
  •          Kakšni so prihodki po uvedbi gledano nekako jan. 2015 v razmerju jan. 2016?
  •          Ali vedo kakšni so okvirni povprečni stroški uvedbe DB?
  •          Koliko poslovnih subjektov je zaprlo svoja vrata po uvedbi DB?
  •          Koliko ljudi je na podlagi brezposelnosti sedaj strošek države?   Kaj točno pomeni delovni čas in knjiženje računov, če izpostavimo, da je npr. trgovina odprta do 19. ure, znotraj nje so še stranke in računi se knjižijo še do 19.30?           Kaj pomeni to tudi v primeru živilske trgovine, ko je pred odprtjem trgovine prijavljen v blagajno lastnik, da lahko proda malice šoferjem in sezonskim delavcem, ki gredo na pot že ob 6. uri zjutraj?
  • G. Aleksander Lemut, kot podjetje FAMA d.o.o., ki posluje s številnimi marketi, je le dopolnil predsednika pri konkretnem strošku DB –zanj je to pomenilo 30.000 EUR, pri težavah na terenu z mobilno prodajo in marketih, kjer sta dve zaposleni osebi. Kaj pomeni malica in prijave in odjave v sistem? Poudaril pa je tudi zapiranje poslovnih subjektov na podeželju, po uvedbi DB. Spregovorila je tudi davčna svetovalka Božena Macarol, ki je poudarila, da se je v začetku leta 2016 zaprlo cca 720 poslovnih subjektov – na podlagi novih predpisov na področju pokojninskega zavarovanja, ne le zaradi DB. Kam je izginila 1/3 davčnih zavezancev? Nekateri so ukinili gotovinsko poslovanje, nekateri so enostavno dejavnost zaprli,…
  • INŠPEKTORAT ZA DELO: ZDR se ni spremenil glede delovnega časa, poudarek njihovih nadzorov v letu 2016 je na počitku delavca skoraj povsod so kršitve (to dejstvo je ugotovljeno v večjih podjetjih) in na delovnem času. Dobijo cca 7000 do 8000 prijav letno in delo opravlja 80 inšpektorjev. Kar se tiče podaljšanja knjiženja računov, ko se trgovina zapre, naj se ne bi sankcioniralo….FURS – ga. Ahčin; povedala je, da je bilo v pripravah na uvedbo DB opravljenih 48  brezplačnih izobraževanj s 5750 slušatelji, da so poseben poudarek namenili t.i. ŠUŠMARJEM in da država absolutno ni govorila, ker ni mogla govoriti samo o davčnem nadzoru ob uvedbi DB, saj dobro sodeluje tako FURS, kakor INŠPEKTORAT ZA DELO IN TIRS. Statistika bo znana v mesecu maju 2016. Potrdila je, da je registriranih res 41000 poslovnih subjektov, 10.000 od napovedanih 70.000 ima v praksi negotovinsko poslovanje, 15.000 je društev…97% računov je ustrezno potrjenih in v mesecu februarju so izvedli 1800 postopkov, od tega 8% prekrškov in 180 opozoril. G. Lemut lahko težavo z mobilno trgovino reši na način, da račun izda, ko gre iz trgovine.

  • Fotogalerija