Združenje malih trgovcev Slovenije

Novice


Arhiv: Ali je kriza že tu? - Izjava za javnost ZMTS

Na svoji redni oktobrski seji se je sestal Izvršilni odbor ZMTS – Združenje malih trgovcev Slovenije in obravnaval posledice nove kolektivne pogodbe trgovine in Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu.

Arhiv: Razpis LIDL SLOVENIJA od 01. novembra do 30. novembra 2018 -najboljše slovenske butične specialitete

V Lidlu Slovenija verjamejo v tesno sodelovanje z lokalnimi proizvajalci, še posebej pa želijo pomagati tistim podjetnikom, ki so na svojo poslovno pot šele stopili. Letos že tretje leto zapored izvajajo projekt Lidlova Lojtr’ca domačih, s katerim nagovarjajo vse manjše, butične slovenske proizvajalce, ki si želijo svoj posel razširiti in svoje izdelke postaviti na prodajne police Lidla Slovenije. Gre za razpis, povabilo k sodelovanju, ki poteka od 01. novembra do 30. novembra 2018 in v katerem iščejo najboljše slovenske butične specialitete. Izbrane bodo predstavili ekskluzivno, v vseh svojih trgovinah (54 po celi Sloveniji) v začetku naslednjega leta. Izbrani na razpisu bodo deležni tudi izobraževalnih vsebin, ki jim bodo pomagale izdelek optimizirati tako v njegovi zunanji podobi kot komunikaciji, s katero nagovarjajo potencialne kupce.

Arhiv: Razširjena veljavnost Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine

19. oktobra 2018 je bil v Uradnem listu RS št. 67 objavljen sklep o razširjeni veljavnosti Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije (KPDTS), kar pomeni, da velja za vse delodajalce, ki kot glavno dejavnost opravljajo katerokoli dejavnost, ki je razvrščena v področje "G - Trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil" Standardne klasifikacije dejavnosti.

Arhiv: Vzpostavljena je nova elektronska vloga za izdajo dovoljenj za prodajo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov

Od 11. novembra 2018 naprej bo tobačne izdelke možno prodajati le na podlagi izdanega dovoljenja. Ministrstvo za zdravje je skupaj z Ministrstvom za javno upravo na portalu e-VEM (SPOT) vzpostavilo elektronsko vlogo za pridobitev dovoljenja. Vlogo za pridobitev dovoljenja je možno oddati samo elektronsko prek portala e-VEM (SPOT). E-vloga je na voljo od 27. septembra 2018. Poslovne subjekte, ki že uporabljajo portal, pozivamo, da si pred oddajo vloge uredijo pooblastilo za oddajo te vloge prek portala e-VEM (SPOT). Če bo vlogo oddajal zakoniti zastopnik podjetja, pooblastilo za oddajo vloge ni potrebno. Pooblastilo lahko uredijo elektronsko na portalu e-VEM ali s pisnim pooblastilom, ki ga oddajo na eni izmed točk SPOT (VEM). Morebitne nove uporabnike portala e-VEM (SPOT) obveščamo, da si morajo pred oddajo vloge urediti ustrezno digitalno potrdilo.

Arhiv: Predlog pravilnika o dopolnitvi Pravilnika o izvajanju Zakona o trošarinah

Ministrstvo za finance obvešča, da je v javni obravnavi Predlog pravilnika o izvajanju Zakona o trošarinah, s katerim se uvaja možnost nove velikosti tobačne znamke. Pripombe se zbirajo preko spletne strani Ministrstva za finance do 12. septembra 2018.

Arhiv: Razpis za tekstilno industrijo, oblačila in obutev - Evropska komisija poziva MSP -je

Na spletni strani Evropske komisije (EK) je objavljen razpis, katerega namen je spodbujanje k sodelovanju SME - MSP -ji s področja tekstilne, oblačilne, obutvene industrije in industrije za usnje ter lastniki oz razvijalci novih tehnologij pri uporabi novih tehnoloških rešitev za izboljšanje produktivnosti, integracijo v vrednostne verige in učinkovito rabo virov ter ustvarjanje novih izdelkov in storitev na trgu z visoko dodano vrednostjo. Vrednost razpisa je 3.000.000 EUR, prijave pa do 31. oktobra 2018.

Arhiv: Sodelovanje s SAŠA inkubatorjem Javna naročila

SAŠA inkubator spodbuja mala in srednje velika podjetja, da sodelujete pri javnih naročilih. SAŠA inkubator sodeluje v projektu IPPON, v okviru katerega spodbujajo MSP, da si odrežete večji delež tega poslovnega kolača, tudi s sodelovanjem z drugimi MSP in sodelovanjem pri čezmejnih javnih naročilih. IPPON projekt vam nudi brezplačno zakladnico znanj o sistemih in posebnostih javnega naročanja v EU in v partnerskih državah projekta IPPON.

Arhiv: Koriščenje počitniških kapacitet GZS

Počitniške kapacitete GZS, v idiličnem morskem in alpskem okolju, lahko koristite tudi člani. Ponujamo vam apartmajsko hišo v Bohinju, ne deleč stran od jezera (Ribčev laz) in hiške v naselju Bučanje - Nerezine - Lošinj. Oglejte si ponudbo, vse informacije pa lahko dobite pri gospe Ireni Asanovič (irena.asanovic@gzs.si ali 01 58 98 444)

Arhiv: Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije (KPDTS) objavljena

27. julija 2018 je v Ur. L. RS št. 52 objavljena nova Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije (KPDTS v nadaljevanju). Podpisniki KPDTS: - Sindikat delavcev trgovine Slovenije in Svet gorenjskih sindikatov, kot predstavnika delavcev, ter - Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije – Sekcija za trgovino in Gospodarska zbornica Slovenije – PTZ, kot predstavniki delodajalcev, so sklenili novo Kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine Slovenije, ki bo začela veljati 15. avgusta 2018, razen določb, ki se nanašajo na število nedelj v letu in minimalno nominalno višino dodatka za nedeljsko delo, ki se začnejo uporabljati 1. septembra 2018. Kolektivna pogodba za trgovino bo veljala do 31. decembra 2022. Zaradi narave dela, zakonskih omejitev ter določil javnega interesa, so bolj natančno zapisane alineje, ki opredeljujejo primere, v katerih delavci lahko delajo na nedelje in praznike. Po novem omejitve ne bodo veljale za delavce, ki opravljajo naloge, povezane s podporo potrošniku pri izvajanju spletne prodaje, polnjenja prodajnih avtomatov, opravljajo prodajo na stojnicah in tržnicah, opravljajo delo v prodajalnah, ki zagotavljajo oskrbo gostov znotraj kampov ali izvajajo nastope, predstavitve ali prodajo pri poslovnih partnerjih, na sejmih ali prireditvah doma ali v tujini. Ohranjajo pa se tudi vse izjeme, kot so določene v sedaj veljavni KPDTS (npr. bencinski servisi, maloobmejne prodajalne, družinska podjetja…). - Najnižje osnovne plače S 1. 1. 2019 se bodo najnižje osnovne plače od I. – V. tarifnega razreda povišale za 5 % ter od 1. 7. 2019 še za 2 % na sedanjo osnovo. Za VI. in VII. tarifni razred se bodo najnižje osnovne plače s 1. 1. 2019 povišale za 10 %. KPDTS na novo ureja tudi letno usklajevanje najnižjih osnovnih plač.

Arhiv: Sporočilo za javnost ob podpisu Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije (KPDTS)

Danes, 16. julija 2018 so Sindikat delavcev trgovine Slovenije in Svet gorenjskih sindikatov, kot predstavnika delavcev, ter Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije – Sekcija za trgovino in Gospodarska zbornica Slovenije – PTZ, kot predstavniki delodajalcev, sklenili novo Kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine Slovenije. Nova kolektivna pogodba bo začela veljati 15.avgusta 2018, razen določb, ki se nanašajo na število nedelj v letu in minimalno nominalno višino dodatka za nedeljsko delo, ki se začnejo uporabljati 1.septembra 2018. Kolektivna pogodba za trgovino bo veljala do 31. decembra 2022.